Nagyböjt - Húsvét - Pünkösd

2015, május 22 - 14:56

Pünkösd ünnepe

A húsvéti idő a feltámadást követő ötvenedik napon, pünkösd ünnepével zárul. Ekkor a harmadik isteni személy, a Szentlélek kiáradását és az Egyház megszületését ünnepeljük. A püspökök – erre emlékezve – szolgáltatják ki a bérmálás szentségét, amely az evangélium hirdetéséhez ad kegyelmet. Mózes korától kezdve húsvét után hét héttel tartották a „hetek ünnepét”, amelyet hellenista hatásra pentékoszténak (ötvenedik nap) neveztek. Az ötvenedik nap eredetileg aratási, hálaadási nap volt. Nyelvünk – számos más nyelv között – ebből származtatja az ünnep ma használatos nevét.

2011, március 7 - 17:39

A Szentatya nagyböjti üzenete - 2011

„Benne temetkeztetek el a keresztségben, és benne támadtatok fel” (vö. Kol 2,12)

Kedves Testvérek!

2015, május 24 - 20:58

Pünkösd ünnepére készülve érdemes megbeszélni a hittanórákon az ünnep lényegét. Ebben nyújtanak segítséget a csatolmányból letölthető anyagok.

2015, május 24 - 20:58

A csatolmányban a Pünkösd ünnepéhez kapcsolódó feladatokat, képeket, szövegeket, imákat és verseket találhatnak, amelyek jól felhasználhatók hitoktatási célokra.

2015, február 18 - 22:18

MIRŐL MONDHATSZ LE A NAGYBÖJTBEN?
Ötleteket osztunk meg olvasóinkkal, hogy saját élethelyzetüknek megfelelően tudjanak fogadalmakat tenni a nagyböjt kezdetén. A lista a LifeTeen portál összeállítása nyomán készült.

Miről mondhatsz le a nagyböjtben?
A főétkezések közötti nassolgatásról.
Arról, hogy beleszólsz a vezetésbe, amikor a hátsó ülésen ülsz.
A vezetés közben való sms-ezésről.
A füllentésekről.
Arról, hogy emotikonokat/szmájlikat használsz, amikor az érzéseidről kellene beszélned.
Arról, hogy sms-t írsz, ahelyett hogy személyesen beszélnél az érzéseidről.

2013, február 13 - 12:22

A nagyböjt bűnbánati fegyelme: Péntekenként 14 éves kortól nem eszünk húst, hamvazószerdán és nagypénteken szigorú böjtöt tartunk, vagyis húst nem eszünk, csak háromszor étkezünk, és egyszer lakunk jól. Természetesen a betegek fel vannak mentve a testi böjtölés alól.

A teljes dokumentum a csatolmányban olvasható.

2012, február 23 - 16:14

NAGYBÖJTI NAPTÁR

A csatolmányból letölthető a nagyböjti felkészülést segítő naptár, amely a nagyböjti időszak minden egyes naprjára tartalmaz
a felkészülést segítő szempontokat.

2012, február 22 - 18:26

Nagyböjti feladatlap

A nagyböjtben hittani ismereteink elmélyítésével is készülünk a Húsvét ünnepére.
A csatolmányból letölthető feladatlap ebben segít.

2012, február 22 - 00:31

A Szentatya nagyböjti üzenete
„Figyeljünk egymásra, hogy szeretetre és jótettekre buzdítsuk egymást” (Zsid 10,24)
Kedves Testvérek!
A nagyböjt ismét alkalmat ad arra, hogy a keresztény élet középpontjáról elmélkedjünk: a felebaráti szeretetről. Ez ugyanis alkalmas időszak, hogy Isten igéje és a szentségek segítségével megújulva folytassuk hitbeli utunkat, személyesen és közösségileg egyaránt. Ezt az utat az imádság és a megosztás, a csönd és a böjt jellemzi, miközben várjuk, hogy átéljük a húsvéti örömet.

2011, június 7 - 12:07

A következő imákat elmondhatjuk diákjainkkal közösen a hittanórán, ez része lehet a Pünkösd ünnepére való felkészülésnek. Az imák szövege letölthető a csatolmányból.